Bipolar bozukluk, karmakarışık bir kalıtımsal bozukluktur. Yaşanan rahatsızlıktan dolayı, ruhsal değişimler, klinik depresyonlar ya da majör depresyonlar ortaya çıkabilir. Ruhsal dengede yaşanan farklılıklar çok düşük boyutlarda çok ciddi boyutlara kadar uzanabilir. Bazen dakikalar, bazen saatlerce farklı aşamalarda ve birden bire oluşum gösterebilir. Ruh halinde yaşanan farklılıklar birdenbire oluşum göstermişse, bu zaman ‘’ani dönüş’’olarak tanımlanır. Ruh halinde yaşanan farklılıkların yanı sıra bipolar bozukluk yaşayanların fikir ve düşüncelerinde de bir takım bozukluklar yaşanabilir. Algılama bozukluğu ve sosyal aktivitelerde eksiklikler görülebilir.
Bipolar bozukluğun nedenleri nelerdir?
Farklı ruhsal bozukluklar gibi, bipolar bozukluğun sebebi de kesin olarak tanımlanamamaktadır. Bipolar bozukluğun bilindik tek gerçeği kalıtımsal olduğu ve aile içinde farklı bireylerde oluşum gösterebileceğidir.
Bipolar bozukluk hangi yaş grubunda teşhis edilebilir?
Bipolar bozukluk, özellikle 15 – 25 yaş aralığında ortaya çıkan ve hayat boyu devamlılığını sürdüren bir rahatsızlıktır. Henüz çocuk yaşlarda ve 65 yaş üzerindeki kişilerde nadirde olsa yeni fark edilmiş olarak görülebilir. Bazı vakalarda çok az belirti gözlenirken, bazı vakalarda yaşam standartlarını bozabilecek boyutlarda belirtiler ortaya çıkabilir. Sürekli tekrarlama ve yaşanan gerilemeler, tedavi edilmediği sürece artış gösterebilir. Rahatsızlıktan fazlaca etkilenen hastalar tehlikeli davranışlar ve intihar etme olasılığından uzaklaştırılmak için hastaneye ortamında tedaviye alınabilir. Hastalığın ciddi boyutlarda ilerlemiş vakalarının ortalama %90’ı büyük ihtimalle psikiyatrik hastaneye yatırılmak zorunda kalmıştır.
Bipolar bozukluğa nasıl tanı konur?
Daha farklı ruh hastalıkları gibi bipolar bozukluğun tanısında da laboratuar tahlillerine ve röntgene ihtiyaç duyulmaz. Doktorun uygulayacağı fiziksel muayene sonucu ortaya çıkan bulgular değerlendirilir. Muayene esnasında özel yaşam ve aile geçmişi de göz önünde bulundurulur.
Ruh halinde değişimlere yol açabilecek ciddi hastalıkları ekarte etmek adına birtakım laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca doktor bipolar bozukluğu tam olarak teşhis edebilmek adına aile bireyleri ile de konuşmaya gerek duyabilir.