Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam485
Toplam Ziyaret596804
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber -25 yıllık bu Psikoloji sitesi-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
Önerilen Psikoloji Siteleri Linkleri
Takvim
Saat
Hava Durumu
İçeriği ile beraber -25 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra 05557493919
busra.kara@icloud.com
İNTERNET BAĞIMLILIĞI
11/10/2022

 

Son dönemlerde dünya genelinde internet kullanımında keskin bir yükselme meydana gelmiş ve bu yükseliş halen sürmektedir. İnsanlar açısından internet, modern bilimin sunduğu bir nimettir. Birleşmiş Milletler Nüfus Birimi verileri dikkate alınarak hazırlanan 2019 yılı İnternet Dünyası İstatistikleri ’ne göre dünya nüfusunun %56,8’inin, Türkiye’deki nüfusun ise yaklaşık olarak %68,4’ünün internet kullanıcısı olduğu anlaşılmaktadır. 

 

İnternet kullanmanın dünyadaki diğer insanlarla hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurmak ve bilgiye erişim gibi farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir. İnternet bağımlılığı da söz konusu negatif neticelerden birisidir. İnternet bağımlılığı; genel manada internetin aşırı kullanım isteğinin önünde durulamaması, internet olmadan geçirilen zamanın önemsizleşmesi, internet olmadığında saldırganlık, sinirlilik halinin hâkim olması ve bireyin sosyal, iş ve aile yaşamının zamanla bozulması olarak ifade edilmektedir. 

 

İnternet ve bilgisayar bağlantılarında yaşanan hızlı büyüme, genç kuşakta internet bağımlılığı, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde, her geçen gün artarak daha ciddi bir soruna dönüşmektedir. Ülkemizde internet bağımlılığı noktasında en fazla riske sahip olan grup teknolojiyle büyümüş ve teknolojiyi daha çok daha etkili kullanan gençler ve çocuklardır. 

 

İnternet bağımlılığı belirtileri, madde kullanım bozukluklarında görülen sorunlar haricinde, potansiyel olarak geniş bir psikopatolojiye eşlik eder. Bu sorunun dikkat eksikliği, sosyal fobi, majör depresyon ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle sosyal fobisi olanlarda, çoğunlukla günlük ihtiyaçlar giderilirken sosyal ortamlara dahil olmak yerine kendilerini daha rahat hissedecekleri internetten işlerini halletmeyi çok daha düşük riskli bir seçenek olarak kabul ettiklerinden dolayı internet kullanımının fazla olduğu ifade edilmektedir. Kişinin toplumsal alanlarda rezil veya mahcup olacağı ve diğerleri tarafından yargılanacağına ilişkin kaygısını taşıdığı ve bahsedilen konuda açık olarak devamlı korku yaşadığı ve söz konusu ortamlardan mümkün olduğu kadar kaçındığı türden bir anksiyete bozukluğu, sosyal fobi olarak ifade edilir. 

 

İnternet, bireyin toplumdan yalıtılması, toplumsal ilişkilerde zayıflaması ve yalnızlık hissi gibi durumlara neden olur. Dolayısıyla uygunsuz internet kullanımı bağımlılığa neden olur ve yaşamı negatif olarak etkiler. Bahsedilen negatif durum, kişilerin sosyal alanlara dahil olmasını ve kişilerarası etkileşim kurmasını engeller ve yaşam doyumlarını geriletir. Kişinin mevcut, gelecek ve geçmişteki yaşamına dair düşünceleri, yaşam doyumudur. Kişinin yaşamına ilişkin memnuniyetiyle ilgilidir. Yaşam doyumu, insanların yaşamlarını ve ilgili bütün boyutlarını kapsar. 

 

Dr. Ivan Goldberg tarafından 1996 yılında gönderilen bir elektronik posta ile “internet bağımlılığı” kavramı ilk defa uluslararası literatüre girmiştir. Bu kavram, dilimizde de aynı şekilde isimlendirilmiştir. İlk defa “internet addiction” şeklinde uluslararası literatürde yer almıştır. 

 

İnternet bağımlılığı genellikle, internet başında uzun zaman geçirme olarak ifade edilir. İnternette çok fazla zaman geçirme, internet bağımlılığının en fazla kullanılan tanımıdır. İnternet kullanımının bu şekilde bir bağımlılık olarak kabul edilmesindeki temel unsur, kişinin internette çok fazla zaman harcamasıdır. Bu alandaki araştırmalar, bağımlı internet kullanıcılarının bağımlı olmayanlara göre internete daha fazla girdikleri ve zaman fazla zaman geçirdiklerini ortaya koymaktadır. Young (1999), her ne kadar internette geçirilen sürenin tek başına internet bağımlılığını tanımlamada belirleyici olmayacağını ifade etse de bu tür bireylerin tek bir oturumda 20 saatten fazla internette kaldıklarını ve haftada 40-50 saat gibi uzun bir süreyi internette harcadıklarını belirtmektedir. Bu tür kişilerde çoğunlukla gece vakti internette zaman geçirmeye bağlı olarak okul veya iş için kalkmakta zorlanmadan kaynaklanan uyku bozuklukları da görülebilmektedir.  

 

İnternet bağımlılığı; kişinin kendisi, duygusal alanı ve mali durumuna dair olumsuz sonuçlar oluşturacak seviyede aile, iş ve sosyal yaşamında ciddi problemler yaşayana kadar sürekli olarak internette zaman geçirmesidir. 

 

Patolojik internet kullanımı, internet bağımlılığı ve aşırı internet kullanımı kavramları birbiri yerine kullanılabilmekte olup, bunlar; internetin normale göre fazla kullanılması, internette geçirilen sürenin önemsiz görülmesi, internetin olmaması durumunda negatif duygular oluşması, kullanma isteğinin durdurulamaması ve aile, iş ve sosyal yaşam alanlarında problemlere neden olmasıyla süregiden klinik tabanlı rahatsızlık olarak ifade edilirler. 

 

İnternet Bağımlılığının Belirtileri  

 

İnternette uzun süre zaman geçirme davranışı göstermeye başlayan bireylerde, uyku sorunu yaşanması, internete erişmediğinde huzursuzluk ve kaygı hali yaşama, aile, sosyal ve iş fonksiyonlarında bozulma gibi internet bağımlılığı semptomlarının görülebileceği belirtilmektedir. 

 

Griffiths (1999) tarafından internet bağımlılığı semptomları şu şekilde belirtilmiştir: 

  • Başlangıçta bilgisayarda az zaman geçirme düşüncesi olmasına karşın, burada saatlerce kalma 

  • İnternette geçirilen süreye ilişkin yalan söyleme  

  • Bilgisayar başında uzun zaman geçirmeye bağlı olarak bel, boyun ağısı gibi fiziksel rahatsızlıklar yaşama  

  • İnternete girilecek bir sonraki zamanı heyecanla bekleme 

  • İstenilen bilgiye daha hızlı ulaşılacağına inanma  

  • İletişimi internet üzerinden kurma  

  • E-mailleri kontrol etmede aşırı istekli olma  

  • İnternetteyken okul, iş ve sosyal fonksiyonlardan problem yaşama, yemek öğünleri kaçırma  

  • İnternette çok fazla zaman geçirilmesine bağlı olarak ambivalans duygular yaşama (suçluluk ve zevk almanın birlikte hissedilmesi)  

  • Yoksunluk semptomlarının oluşması 

 

İnternet bağımlılığı belirtilerinin görülmesinden daha çok, kişinin psikososyal fonksiyonlarında problem olup olmasının önemli olduğu belirtilmektedir. Söz konusu belirtilere karşın kişinin farklı yaşam alanlarında herhangi bir problem yoksa bahse konu kişiye “bağımlı” demek doğru olmayacaktır. 

 

KAYNAKÇA 

 

Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 1(1), 55-67. 

 

Goldberg, I. (1996). Internet Addiction Disorder. www.cog.brown.edu/brochure/people/duchonf/humor/internetaddiction.html. 

 

Griffiths, M. (1999). Internet addiction: fact or fiction?. The psychologist. 

 

Internet World Statistics. (2019). http://www.internetworldstats.com/stats.htm. 

 

Sağlan, R., Atay, E., Demirtaş, Z., Öcal, E.E., Arslantaş, D. ve Ünsal, A. (2017). Evaluation of Internet Addiction and Dry Eye Disease Among Secondary and High School Students. Euras J Fam Med, 6(3):117-26. 

 

Young, K.S. (1999). Internet addiction: symptoms, evaluation and treatment. Innovations in Clinical Practice: A Source Book, 17 (17), 351-352. 

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA ACAR 

busra.kara@icloud.com 



343 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN YEME BOZUKLUKLARI - 01/06/2023
Beslenme kriteri bireyin yaşamını devam ettirebilmesi, sağlıklı olmak ve büyümenin devamı için çok önemlidir.
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
MADDE BAĞIMLILIĞI - 27/09/2022
Madde bağımlılığının sebebi denildiğinde, bir tek nedenden bahsetmek mümkün değildir. Birden fazla sebep bir arada olabilmektedir.
 Devamı